Seniorplein
Image default
Electronica en Computers

Windows PC vs Chromebook: welke is de beste laptop voor uw gebruik?

Windows PC vs Chromebook: welke is de beste laptop voor uw gebruik?

Deze twee categorieën laptops mogen dan vergelijkbaar zijn, maar ze zijn heel verschillend qua gebruik en….prijs.

Chromebooks verschenen in 2011, maar het is pas in de laatste twee jaar dat ze terrein hebben gewonnen ten opzichte van traditionele laptops. Dit is vooral te wijten aan de wijdverbreide adoptie door scholen, alsook aan hun eenvoud en lage kosten, die ontegenzeggelijk aantrekkelijk zijn voor thuis en op het werk.

Ondanks de overeenkomsten in ontwerp zijn er aanzienlijke verschillen tussen Windows- en Mac-laptops en Chromebooks, die gebruik maken van Google’s Chrome OS besturingssysteem. Als u niet weet welk type machine u moet kiezen voor uw dagelijks gebruik, volg dan de gids! U leest meer over deze computers op tevredenconsument.nl

Eenvoud versus veelzijdigheid

Chrome OS is in wezen Google’s Chrome browser, waardoor het gemiddelde Chromebook iets meer is dan een laptop met een webbrowser. Uw instinctieve reactie hierop kan zijn dat een Chromebook simpelweg niet voldoende is voor uw behoeften. Feit is echter dat veel dingen volledig op het web kunnen worden gedaan. Maak een balans op van uw dagelijkse IT-taken en u zult merken dat u met Chrome niets niet kunt doen. Daarnaast is de autonomie van een Chroomboek over het algemeen uitstekend.

Een Windows- of MacBook-laptopcomputer kan echter ook de Chrome-browser uitvoeren, terwijl traditionele toepassingen kunnen worden geïnstalleerd. Dat brengt ons bij de grote vraag.

Windows- of Mac-software nodig? Vergeet Chroom

Chromebooks zijn niet compatibel met Windows- of Mac-software. In plaats daarvan gebruiken ze webapplicaties die beschikbaar zijn via de Chrome Web Store van Google. Nieuwere modellen zijn ook compatibel met Android-toepassingen, waardoor u bijvoorbeeld Microsoft Office kunt gebruiken. En, als u het niet erg vindt om aan het besturingssysteem te sleutelen, kunt u op sommige modellen ook Linux-toepassingen laden.

Maar in het algemeen, als u een specifieke Windows- of Mac-toepassing nodig hebt en er is geen vervanging voor een webapplicatie, Android of Linux, vergeet dan het Chromebook.

Bovendien, als u iets meer wilt doen dan alleen af en toe een videogame of eenvoudige foto- en videobewerking, heeft u een laptop nodig. Chromebooks hebben gewoon niet de grafische prestaties die je nodig hebt voor veeleisende taken of de mogelijkheid om Windows- of Mac-games te installeren. Dit kan later dit jaar veranderen als Google zijn gameservice in streaming Stadia lanceert, maar voor nu zal een Chromebook niet genoeg zijn.

Meer keuzes of minder beslissingen

Of u nu de nieuwste games wilt spelen, grote foto- en videobestanden wilt bewerken of gewoon meerdere taken tegelijk wilt uitvoeren zonder het systeem te vertragen, er is noodzakelijkerwijs een laptop die aan uw prestatiebehoeften voldoet. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in talloze maten en stijlen.

Er zijn echter veel minder beslissingen te nemen met een Chroomboek. Het lichte en kleine besturingssysteem vereist minimale hardware en hetzelfde geldt voor webapplicaties. Hier is het type Chromebook configuratie dat wij aanbevelen:

Intel Celeron- of Pentiumprocessoren, Core m- of Core i-serie ;
4 GB of meer geheugen;
32 GB aan opslagruimte;
Full HD-scherm (1.920×1.080 pixels).
Deze aanbevelingen zijn flexibel. U kunt bijvoorbeeld op een resolutie van 1.366×768 blijven en genoegen nemen met 16 GB opslagruimte, zolang er maar een microSD-kaartslot is om dit te voltooien. In tegenstelling tot een traditionele laptop, vertrouwt een Chromebook meer op online opslag voor bestanden dan op lokale opslag.

De connectiviteit

Het probleem met een webgebaseerd besturingssysteem wordt duidelijk wanneer u geen betrouwbare internetverbinding heeft. Google en haar partners werken hieraan om de offline mogelijkheden van Chromebooks te verbeteren en uit te breiden. U hebt echter wel internettoegang nodig om hun functies volledig te kunnen benutten.

Voor een gewone laptop is het veel minder problematisch om offline te zijn, omdat u werkt aan lokaal geïnstalleerde software. Het ontbreken van een internetverbinding is daarom niet zo vervelend.

Het prijsargument

Door de lage hardwarevereisten van Chrome OS zijn Chromebooks niet alleen lichter en compacter dan een “klassieke” laptop, maar ook aanzienlijk goedkoper. Windows-laptops voor 200 euro zijn zeldzaam en zelden de moeite waard om te kopen. Aan de andere kant is het vinden van een goed Chroomboek voor 200 euro vrij eenvoudig.

Voor meer info : https://tevredenconsument.nl/