Seniorplein
Image default
Aanbiedingen

E-sigaret gezond?

De e-sigaret is, met name onder jongeren, populair. Een gezondere manier van roken met een breed scala aan verschillende smaken waar je uit kunt kiezen. Maar wat is een e-smoker nu eigenlijk en wat zijn nu de voordelen ten opzichte van een gewone sigaret? En hoe gezond is het gebruik hiervan nou eigenlijk?

Wat is het?

De e-smoker is een elektronische sigaret die roken simuleert. De e-liquid wordt verhit waardoor er damp ontstaat, deze damp wordt ingeademd door de gebruiker. Het doel is om een vergelijkbaar gevoel te geven als met het roken van een sigaret. Het grootste verschil hierbij is echter dat met een e-sigaret geen rook wordt ingeademd, maar waterdamp.

Waterdamp, geen rook

Het inademen van waterdamp zorgt ervoor dat er minder schadelijke stoffen en in lagere concentraties in het lichaam terecht komen. Dit zorgt er dan ook voor de stoffen die ingeademd worden maar liefst 95% minder schadelijk zijn, zo is gebleken uit onderzoek. Met elektronisch roken krijg je geen giftige verbrandingsstoffen als teer en koolmonoxide binnen, echter blijft de kans op het krijgen van kanker bestaan door propyleenglycol en glycerol. Gelukkig zijn deze stoffen in lagere concentraties aangetroffen dan teer en koolmonoxide.

Geen tabak, wel nicotine

De e-liquid, de vloeistof in de elektronische sigaret is verkrijgbaar in een breed scala aan verschillende smaken van traditionele tabak tot fruit en van donuts tot lavendel. De meeste vloeistoffen bevatten nicotine, net als de traditionele sigaret. Je kunt er zelf kiezen om wel of geen nicotine te roken, of om dit geleidelijk af te bouwen. Dat laatste maakt de elektronische sigaret een hulpmiddel om volledig te stoppen met roken.

Een investering, daarna voordeliger

Het aanschaffen van de elektronische sigaret is een investering van een gemiddeld €40.Dit betreft een starterskit met alle benodigdheden die je nodig zult hebben. De vloeistof is in flesjes van 10ml verkrijgbaar en kosten een paar euro. Dit komt vooral omdat er aanzienlijk minder belasting over wordt geheven ten opzichte van een pakje sigaretten.

Praktisch

Daarnaast is elektronisch roken ook praktisch. De sigaret is compact en het gebruik van een aansteker is verleden tijd. Er is geen sprake van brandgevaar, je hebt geen asbak meer nodig en de sigaret wordt niet heet bij gebruik. Je kunt bijna overal roken met je elektrische sigaret, dus ook binnen in huis, winkels en restaurants. Ideaal op regenachtige dagen! De damp van de e-sigaret is namelijk niet schadelijk voor anderen.