Seniorplein
Image default
Gezondheid

Het effect van vergrijzing in de zorg

Als we nu geen actie ondernemen, heeft de Nederlandse bevolking over een decennium al een groot probleem. Nederland vergrijst. Mensen worden steeds ouder, maar de capaciteit en het geld dat beschikking wordt gesteld stijgt niet mee met de levensverwachting. Over 10 jaar zijn er naar verwachting 400.000 80-jarigen meer dan nu.

Gebrek aan personeel

Waar het vooral knelt is het gebrek aan personeel. Er zijn genoeg vacatures ouderenzorg te vinden op internet, maar ze worden niet zo makkelijk gevuld. En dat probleem wordt alleen maar groter wanneer de vergrijzing toeneemt. Naar verwachting blijft de arbeidsmarkt de komende 10 á 15 jaar nagenoeg hetzelfde, terwijl de vraag naar zorg verdubbelt. Er moet dus iets gebeuren willen we die zorgvraag aankunnen.

Kosten

Een oplossing die voor de hand ligt is het ter beschikking stellen van meer geld. Dat moet lukken in een welvarend land als Nederland. Iedereen zou zijn steentje moeten bijdragen om goede zorg te kunnen blijven bieden aan onze ouderen. RTL heeft cijfers van zorgverzekeraars geanalyseerd en een prognose gemaakt: tot 2029 zouden de zorgkosten enkel door vergrijzing al zo’n 5 miljard stijgen. 20 procent van de zorgkosten gaat over tien jaar naar 80-plussers, die slechts 6 procent van de bevolking vertegenwoordigen tegen die tijd.

Visie en beleid

Daarnaast zou de politiek zich moeten buigen over visie en beleid. Waar willen we naartoe werken over 10, 15 jaar? Hoe moet de zorg eruit komen te zien? De zorg in de ziekenhuizen zou gereorganiseerd moeten worden. Zo zouden mensen van 95 die al niet mobiel meer zijn geen nieuwe knie aangeboden moeten krijgen, wat nu bijvoorbeeld wel gebeurt. Dit is een meerjarenplan en dus zou daar nu actie op moeten worden genomen.

Thuis wonen

We gaan er ook niet aan ontkomen dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen en ondersteund moeten worden in hun eigen omgeving en ook dóór hun eigen omgeving. We moeten bij deze groep ook extra aandacht besteden aan een gezonde levensstijl en een leefomgeving waarin je oud zou kunnen worden.

https://www.zorgdesq.nl/vacatures-ouderenzorg/