Seniorplein
Image default
Zorg

Douchebrancard kopen: waar moet je op letten?

Tegenwoordig zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar, waarmee je een woning of zorginstelling veiliger kunt maken en daarmee je wooncomfort vergroot. Denk bijvoorbeeld aan een traplift, welke je dagelijks omhoog en naar beneden brengt. Of wat te denken van een steun voor in het toilet? De steun maakt het veel gemakkelijker om weer op te staan van de toiletpot. Zeker senioren wiens spieren strammer worden kost het vaak veel moeite om op te staan. Met een steun aan de wand verminder je de hinder die je hiervan ondervindt. Overwegen jullie als zorginstelling een douchebrancard aan te schaffen? In dit artikel lees je meer over de voordelen hiervan.

Douchebrancard en krukje voor in de douchebak

Een douchebrancard is een goed alternatief voor een klassiek douchekrukje. Het verschil zit logischerwijs in het feit, dat de zorgvrager op de douchebrancard kan gaan liggen. Daar waar een douchekrukje slechts bedoeld is om op te zitten. Beide hulpmiddelen maken douchen comfortabeler en veiliger. De kans dat de zorgvrager tijdens het douchen valt neemt sterk af. Combineer de douchebrancard of douchekrukje met een speciale mat om uitglijden in de gladde badkamer tegels te voorkomen.

Tips bij de aankoop van een douchebrancard

Bij de aankoop van een douchebrancard zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Zo is het allereerst belangrijk om na te denken over het formaat van de brancard. Het formaat moet passen bij de lengte van de zorgvragers. Er zijn modellen voor kinderen en voor volwassenen. Een andere factor om rekening mee te houden is de mogelijkheid om de hoogte van de douchebrancard in te stellen. Het is voor een verzorger vervelend om steeds voorover te moeten bukken. Door de hoogte te verstellen is dit te voorkomen. Niet ieder model kan in hoogte versteld worden.

Andere tips: 

–       Kijk goed of de douchebrancard in de douchecabine gereden kan worden, of dat deze aan de wand gemonteerd moet worden. 

–       Kijk of de douchebrancard voorzien is van zijhekken, om te voorkomen dat iemand van de brancard af kan vallen.