Seniorplein
Image default
Gezondheid

Wat doet een ergotherapeut?

Wat is een ergotherapeut? Je bent niet de enige die zich dit afvraagt, hoewel veel mensen onwijs baat hebben bij ergotherapie. Een ergotherapeut helpt je bij het vergemakkelijken van dagelijkse bezigheden. Als je moeite hebt met handelingen die vanzelf horen te gaan – zoals lopen, fietsen huishoudelijk werk, aankleden, wassen, schrijven of typen – dan kan een ergotherapeut je helpen om houdingen en bewegingsvormen aan te leren die voorkomen dat je snel vermoeid raakt of pijn hebt.

Ergotherapie helpt in verschillende situaties

Er hoeft niets mis te zijn met je lichaam om de hulp van een ergotherapeut te gebruiken. Ergotherapie wordt echter meestal ingezet bij mensen die door een ziekte, handicap, ongeval of ouder worden bepaalde activiteiten niet meer goed kunnen uitvoeren. Een ergotherapeut kan je bijvoorbeeld ondersteunen bij het organiseren van je energie, zodat je weer kunt genieten van een vakantie of een uitstapje. Ze kunnen ook helpen bij het aanvragen en leren gebruiken van hulpmiddelen zoals een scootmobiel, traplift, rolstoel of brace.

De werkwijze van een ergotherapeut

De eerste fase in het samenwerken met een ergotherapeut bestaat uit het vaststellen van de problemen en de dingen die voor jou belangrijk zijn. Door goed naar je te luisteren en kijken verzamelt de ergotherapeut informatie over de belemmering en het moment waarop deze optreedt. Deze informatie bepaalt samen met jouw doelen het traject wat jullie samen gaan bewandelen. De richting wordt natuurlijk continue bijgesteld tijdens de therapiesessies. Een ergotherapeut werkt samen met andere specialisten die ook naar een pijnvrij en zorgeloos bestaan toewerken zoals fysiotherapeuten, logopedisten, artsen en verpleegkundigen.    

Verwijzing en vergoeding

Een huisarts of specialist kan je doorverwijzen naar een ergotherapeut als zij denken dat je er baat bij hebt. Je kunt ook zelf om deze doorverwijzing vragen of contact opnemen met een ergotherapeut. Het basispakket van je zorgverzekering vergoedt tien uur ergotherapie per jaar. Als je meer behandelingen nodig hebt, dan kun je vaak een aanvullend pakket kiezen waarin extra ergotherapie is opgenomen.