Seniorplein
Image default
Woning en Tuin

De ideale woonbeleving van senioren

Iedereen verdiend het om in een gezonde woonomgeving te leven. Een gevoel van tevredenheid en geluk wordt ervaren, als men in de juiste woning leeft. Daarin verschillen senioren en jongeren niet veel van elkaar. Maar wat is de ideale woonbeleving voor senioren?

 

Woonomgeving en woonsituatie

De meeste senioren willen naarmate ze ouder worden meer genieten van hun rust, de natuur, een veilige woonomgeving en een supermarkt in de nabije omgeving. Een gezondheidscentra met dokterspost en tandarts, een buurtkapper en de trottoirs om en nabij de woonomgeving moeten goed begaanbaar zijn voor eventuele scootmobiels en rollators. De straten moeten goed verlicht zijn en er moet voldoende parkeergelegenheid zijn. De buurtkapper en de supermarkt zijn voor oudere mensen ook belangrijk, omdat ze daar hun sociale contacten ontmoeten. Onderhoud aan de woning en belangrijke voorzieningen zoals; taxi- en maaltijdservices moeten makkelijk in hun gemeente aangevraagd kunnen worden.

 

Woonkosten en huisaanpassingen

Ouderen willen naarmate ze ouder worden, best in een kleinere woning gaan wonen, mits de huur betaalbaar blijft en ze er qua woonomgeving niet op achteruit gaan. Elke woning moet brand- en inbraakveilig zijn. Bij onvoorziene gemakken kunnen er eventueel woonaanpassingen of zorg op afstand worden uitgevoerd. Denk hierbij aan een traplift, drempels weghalen, badkameraanpassingen, automatische verlichting, thuiszorg, sleuteloplossingen en zorgalarmering.

 

Welk huis is het ideaalst

Dat hangt eigenlijk van de persoon zelf af en hoe hij of zij nog in het leven staat. Een eengezinswoning kan voor sommige ouderen naarmate ze ouder worden erg groot en zwaar voor ze zijn. Het huishouden en de tuinonderhoud kan soms teveel worden. Maar er zijn ook veel ouderen die daar niet mee zitten en het heerlijk vinden om in het huis te blijven, waar de kinderen zijn uitgevlogen. Er zijn ook veel senioren die gelukkig zijn in hun appartement, flat, verzorgingshuis of groepswoning. Alle ouderen zouden gelukkig moeten zijn in de woning waar ze wonen. Het kan problemen voor later voor ons in de toekomst oplossen door naar de woonwensen van ouderen te luisteren.