Seniorplein
Image default
Mobiliteit

Welke hulpmiddelen kunnen het badkamergebruik voor minder validen aanzienlijk verbeteren?

 

Een douche of bad nemen is voor de meesten onder ons de normaalste zaak van de wereld, maar lang niet voor iedereen. Ouderen en minder validen lopen bijvoorbeeld een groot risico op vallen en al dan niet ernstige verwondingen tijdens het baden of douchen. Het goede nieuws? Er bestaan tegenwoordig heel wat handige hulpmiddelen om dat risico te minimaliseren. Hieronder lees je meer!

3 handige hulpmiddelen voor een veiligere badkamer

 

De badkamer is een ruimte die zeker bijdraagt aan het algemene leefcomfort van minder validen en ouderen, maar brengt ook enkele risico’s met zich mee. Onderstaande hulpmiddelen zijn onmisbaar om veilig en zorgeloos in bad of de douche te gaan.

1. Een antislipmat

 

De grootste risicofactor bij het nemen van een bad of douche voor een minder valide of oudere? Uitglijden. Een natte vloer is al gevaarlijk voor mensen die wel stevig op hun benen kunnen staan en dus zeker voor minder validen of senioren. Een goede antislipmat op de vloer van de badkamer kan gelukkig al heel wat problemen voorkomen en is dus een onmisbare investering. Daarbij kosten de meeste antislipmatten helemaal niet zo veel.

2. Een badkrukje

 

Niet alleen de badkamervloer, maar ook het bad zelf vormt een risico voor minder valide personen. De kans op vallen is hier immers al even groot, vooral als de persoon in kwestie bijvoorbeeld plots in ademnood zit door de stijgende temperatuur of een gebrek aan zuurstof tijdens een warm bad. Dankzij een badkrukje baden minder validen voortaan veiliger en putten ze zichzelf minder snel uit door recht te blijven staan. Een dubbel voordeel dus.

3. Handgrepen aan de muur

 

Gaan zitten op een barkrukje is voor veel minder validen en ouderen al een uitdaging, maar vooral weer recht gaan staan kan voor problemen zorgen. Het risico op vallen is dan nog een stuk groter, zeker als de het bad, de douche of de vloer nat is.

 

Het is dan ook een goed idee om op de gevaarlijkste plaatsen in de badkamer handgrepen te installeren, waaraan de persoon in kwestie zich kan optrekken. Denk maar aan de binnenzijde van het bad bij een badkrukje, maar ook aan de muur bij het toilet.

Voortaan veilig baden met de juiste hulpmiddelen

 

Bovenstaande en andere hulpmiddelen zijn een must-have om het leefcomfort van minder valide personen en ouderen een niveau hoger te tillen. Kies wel altijd voor hulpmiddelen van kwaliteit, bij een vooraanstaande aanbieder of online shop. Zo krijg je waarde voor je geld en wordt de badkamer permanent een veilige plek.