Seniorplein
Image default
Woning en Tuin

De slaapkamer en badkamer beneden zijn de eerste stap naar langer thuis wonen

De afgelopen jaren zijn steeds meer verzorgingshuizen gesloten. Dat betekent dat mensen langer thuis moeten blijven wonen. Helaas gaat het ouder worden vaak gepaard met lichamelijke beperkingen. Dat kan problemen opleveren in de huidige woonsituatie. Bij het nieuwe wonen wordt de woning zo veel mogelijk aangepast aan de levensfase en de eventuele beperkingen die u ondervindt.

 

Het aanpassen van de woning

 

Om ervoor te zorgen dat u langer in uw eigen huis kunt blijven wonen, is het nodig om de woning aan te passen. Dat is al mogelijk als u nog geen lichamelijke beperkingen heeft. De woning wordt dan toekomstbestendig gemaakt. De eerste stap is dan om zoveel mogelijk gelijkvloers te gaan wonen. Dat kan door een badkamer en slaapkamer op de begane grond te realiseren.

 

Beginnen met kleine aanpassingen

 

Kleine aanpassingen maken al een groot verschil. Zo helpt het weghalen van drempels en losse kleedjes al om de kans op valpartijen te verminderen. Op de badkamer en de toilet zorgen wandbeugels voor extra steun en geeft een verhoogde toiletpot meer zitcomfort. Is uw badkamer voorzien van een ligbad? Vervang deze dan tijdig voor een inloopdouche.

 

Schakel een architect in

 

Bij het nieuwe wonen komt nogal wat kijken. Daarom is het verstandig om een architect in de arm te nemen. Een architect geeft advies. Hij ziet de mogelijkheden en komt met ideeën waar u zelf nog niet aan heeft gedacht. Daarbij houdt hij rekening met het besteedbaar budget. Samen met een architect maakt u van uw woonwensen werkelijkheid.

 

Een nieuwe badkamer

 

Een badkamer op de begane grond is vaak wel mogelijk, mits u voldoende ruimte hebt. Dat is noodzakelijk omdat de badkamer ruim moet zijn. Het kan in de toekomst nodig zijn dat u hulp ontvangt bij de dagelijkse zorg. Dan is het handig dat de badkamer ruim genoeg is voor twee personen. Ook wanneer u met een rollator loopt, is er ruimte nodig. Net zo belangrijk is de vloer. Kies bij voorkeur voor een antislipvloer. Als de tegels nat worden glijdt u gemakkelijk uit op gewone tegels. Het laatste aandachtspunt is de verlichting. Met extra verlichting voorkomt u de kans op struikelen.

 

Een nieuwe slaapkamer

In de slaapkamer moet voldoende ruimte zijn voor hulpmiddelen zoals een rollator of rolstoel. Daarnaast is het te overwegen om een hoog-laagbed aan te schaffen. Mocht u zorg nodig hebben dan brengt u het bed eenvoudig op de juiste werkhoogte.