Seniorplein
Image default
Beauty en verzorging

Hoe werkt een haartransplantatie?

Heb je last van haarverlies en ben je op zoek naar een oplossing? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van haartransplantaties. Maar hoe werkt zo’n haartransplantatie eigenlijk? In dit artikel bespreken we het proces van haartransplantatie die je kunt ondergaan bij klinieken, van begin tot eind. Dus, wat kun je ervan verwachten? Lees er hier meer over!

De basis van haartransplantatie

Een haartransplantatie is eigenlijk een operatie die bedoeld is om kaalheid te verhelpen en weer nieuwe haargroei op gang te brengen. Wat er gebeurt, is dat gezonde haarwortels van een plek waar je nog wel haar hebt, naar de kale plekken worden verplaatst. Het doel is om ervoor te zorgen dat je haar weer groeit op die plekken en er zo natuurlijk mogelijk uitziet, en dat effect moet blijvend zijn.

Stap 1: Consultatie

Het proces begint met een consultatie bij een gekwalificeerde haartransplantatie specialist. Tijdens dit gesprek zal de specialist je haar en hoofdhuid onderzoeken, je medische geschiedenis bespreken en je verwachtingen en doelen voor de behandeling bespreken. Op basis van deze informatie zal de specialist bepalen of je een geschikte kandidaat bent voor een haartransplantatie.

Stap 2: Donorgebied identificeren

Als je als geschikte kandidaat wordt beschouwd, zal de specialist het donorgebied identificeren. Dit is meestal het gebied aan de achterkant van je hoofd, waar het haar resistenter is tegen haaruitval. De haarzakjes in dit gebied worden als ideaal beschouwd voor transplantatie, omdat ze genetisch geprogrammeerd zijn om levenslang te groeien.

Stap 3: Verdoving

Voordat de eigenlijke transplantatie begint, wordt het donorgebied verdoofd. Dit gebeurt meestal met lokale verdoving, wat betekent dat alleen het behandelde gebied gevoelloos wordt gemaakt. Je zult dus volledig bij bewustzijn zijn tijdens de procedure, maar je zult geen pijn voelen.

Stap 4: Verwijderen van haarzakjes

Nu begint het eigenlijke werk. De specialist verwijdert voorzichtig individuele haarzakjes uit het donorgebied. Dit gebeurt meestal met behulp van een microchirurgische techniek, zoals FUE (Follicular Unit Extraction) of FUT (Follicular Unit Transplantation). Bij FUE worden haarzakjes één voor één uitgenomen, terwijl bij FUT een strip huid met haarzakjes wordt verwijderd en in individuele eenheden wordt verdeeld.

Stap 5: Inplanten van haarzakjes

De verwijderde haarzakjes worden nu geïmplanteerd in het gebied waar je meer haar wilt hebben. De specialist maakt kleine incisies in de hoofdhuid en plaatst de haarzakjes zorgvuldig in deze openingen. Het is belangrijk dat de haarzakjes op de juiste hoek en diepte worden geplaatst om natuurlijke groei te garanderen.

Stap 6: Herstel

Na de transplantatie krijg je instructies voor de nazorg. Je hoofd zal waarschijnlijk enige tijd gevoelig zijn, en je moet voorzichtig zijn om het getransplanteerde gebied niet te beschadigen. Het is ook belangrijk om eventuele voorgeschreven medicatie te nemen en de instructies van de specialist op te volgen. Geduld is essentieel na een haartransplantatie. Het kan enkele maanden duren voordat je de definitieve resultaten ziet, omdat de getransplanteerde haarzakjes tijd nodig hebben om te groeien en te volgroeien. Na verloop van tijd zul je merken dat je haar dikker en voller wordt.