Seniorplein
Image default
Bedrijven

Verschillende soorten hoortoestellen

Gehoorschade is een serieus probleem en wanneer je er niks aan doet kan je gehoor ook steeds verder achteruit gaan. Dit is dan niet alleen vervelend voor jezelf, maar dit kan ook vervelend worden voor de mensen in je omgeving. Het kan namelijk best irritant zijn wanneer mensen steeds maar weer moeten herhalen wat ze zeggen als jij het weer niet goed kan verstaan. Ben je thuis tv aan het kijken en zet je het volume steeds wat harder? Ook dit kan vervelend zijn voor de rest van de familie in het huis. Echter, naar je lichaam luisteren doe je voor jezelf en je eigen gezondheid. Wanneer je gehoorverlies ervaart is het dus geen gek idee om eens aan een hoortoestel te denken. Je kan natuurlijk ook eerst een hoortest doen bij de audicien. Mocht je een hoortoestel nodig hebben, welke verschillende opties zijn er dan allemaal?

Welk type hoortoestel past bij jou

Omdat je een hoortoestel bijna altijd wel draagt, is het belangrijk dat je een hoortoestel kiest die ook echt bij jou en jouw levensstijl past. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je op wat jongere leeftijd al last krijgt van gehoorschade of gehoorverlies. De oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld ook het beroep zijn. Wanneer je met machines werkt en niet consistent met gehoorbescherming hebt gewerkt, is de kans groot dat je gehoorschade oploopt en dus ook al eerder last krijgt van gehoorverlies. We kunnen ons voorstellen dat je op jongere leeftijd, en dit kan ook op oudere leeftijd, niet heel comfortabel bent met het dragen van een hoortoestel. Er is dan nog geen reden om je zorgen te maken, er zijn namelijk verschillende soorten hoortoestellen. Wanneer je je wat minder comfortabel voelt kun je dan gaan voor een ‘onzichtbaar’ hoortoestel. Deze hoortoestellen worden onzichtbaar genoemd, omdat ze zich in het oor bevinden. Van dit soort toestellen is dan ook niks te zien! Daarnaast zijn er ook nog hoortoestellen voor achter het oor en toestellen waarbij een luidspreker zich in het oor bevindt. Op Online Hoortoestel kun je nog eens alle opties bekijken: https://onlinehoortoestel.nl/

Functies van jouw toestel

Naast het type hoortoestel, kun je ook bedenken welke functies je allemaal zou willen hebben. Ook dit kan je volledig afstemmen op jouw eigen voorkeuren. Zo zijn er verschillende technieken die in het product gebruikt worden en dit heeft betrekking op de chip die zich in het hoortoestel bevindt. Voor meer informatie over het technische aspect is het slim om met een specialist te spreken. Heb je misschien last van tinnitus? Ook daar zijn technieken voor die in het hoortoestel gebruikt kunnen worden. Zo zijn er namelijk functies waarbij er ruisgeluid aangeboden kan worden om zo de klachten van tinnitus mogelijk verlicht kunnen worden.

Een van de belangrijkste punten waar een hoortoestel op afgestemd moet worden is natuurlijk het type gehoorverlies. Dit loopt van licht gehoorverlies tot zeer zwaar tot doof.

Je kunt er daarnaast nog aan denken of je liever een hoortoestel wilt die oplaadbaar is, of eentje die op batterijen werkt. Tegenwoordig kun je het toestel ook koppelen aan een smartphone en dan is het even belangrijk om op het besturingssysteem te letten. Heb je bijvoorbeeld een telefoon van Apple of heb je een Android besturingssysteem?

Genoeg keuzes dus!