Seniorplein
Image default
Bedrijven

Brommobielverzekeringen, hoe kan je ze afsluiten?

Wanneer je in het straatbeeld even goed om je heen kijkt zal je meteen tot de vaststelling komen dat er daar toch best een behoorlijk aantal brommobielen in rondrijden. Voor elke brommobiel geldt dat het van belang is om er rekening mee te houden dat deze bij het in het verkeer brengen moet zijn verzekerd. Dit betekent concreet dat elke brommobiel moet voorzien zijn van een dekking die schade aan derden dekt. Voor een dergelijke dekking geldt dat ze in de praktijk behoorlijk wat problemen kan voorkomen terwijl ook de kosten helemaal niet zo duur hoeven te zijn. Sta jij ook op het punt om één van de verschillende brommobielverzekeringen op de markt af te sluiten? Dan zal je daarbij zeker de nodige aandacht willen besteden aan de informatie die je hieronder terug kan vinden.

Wat zijn brommobielverzekeringen?

Brommobielverzekeringen zijn zoals je reeds uit de naam zou kunnen afleiden verzekeringen die afgesloten kunnen worden bij het in het verkeer stellen van een brommobiel. Net zoals bijvoorbeeld een motor valt ook deze onder de noemer van de gemotoriseerde voertuigen. Dit heeft als gevolg dat je er goed aan doet om altijd minstens een WA-verzekering af te sluiten. Dat is van cruciaal belang niet alleen voor de zekerheid van je eigen financiële situatie, maar ook omdat je alleen op die manier kan voldoen aan de wet. Het afsluiten van minstens een WA-verzekering is namelijk bij het in het verkeer brengen van een brommobiel altijd een absolute vereiste. Hou hier absoluut rekening mee. 

Hoe kan je brommobielverzekeringen afsluiten?

Wil je graag één van de brommobielverzekeringen op de markt afsluiten? Dan zal je tot de conclusie komen dat er drie verschillende standaard exemplaren bestaan waar je een keuze tussen kan maken. Het is zeer belangrijk om jezelf goed af te vragen welke van deze brommobielverzekeringen voor jou de meest interessante keuze is. Hou bovendien niet alleen maar rekening met de standaard verzekeringen, maar verdiep je daarnaast ook zeker in de aanvullende dekkingen die er bestaan. Hou er immers rekening mee dat ook deze aanvullende dekkingen zomaar zeer interessant kunnen zijn. 

1.) Als verzekering voor schade aan derden 

In ieder geval, bij het vergelijken van de verschillende brommobielverzekeringen op de markt zal je in eerste instantie wellicht in aanraking komen met de WA-verzekering die uitsluitend zorgt voor het verzekeren van schade aan derden. Over deze verzekering is er natuurlijk al behoorlijk wat gezegd en geschreven. Van belang is vooral om er dus rekening mee te houden dat deze WA-verzekering geen enkele dekking biedt voor schade die wordt aangericht aan jouw eigen brommobiel. Dit uiteraard met als uitzondering de verwijtbare schade die door een derde aan je brommobiel wordt aangebracht. Deze zal immers door zijn of haar WA-verzekering worden vergoed. 

Ontstaat er op een andere manier schade aan jouw brommobiel? Dan zal deze dus niet door de verzekeraar worden gedekt. Dat is uiteraard ontzettend vervelend. Toch moet het gezegd dat dit sinds jaar en dag één van de populairste brommobielverzekeringen is op de markt. Hoe dat komt? Simpelweg doordat de verzekeringspremie bij deze verzekering erg laag is gelegen. Dit zorgt ervoor dat ze voor (potentiële) verzekeringnemers met een beperkt budget veruit de interessantste keuze is. 

2.) Als uitgebreidere verzekering inclusief eigen schade 

Natuurlijk is het zo WA brommobielverzekeringen niet voor iedereen even interessant zullen zijn. Voor heel wat mensen geldt immers dat ze bijvoorbeeld niet hebben gekozen voor het aankopen van een tweedehandse brommobiel, maar wel voor een gloednieuw exemplaar. Als gevolg van deze keuze word je uiteraard automatisch geconfronteerd met hoger gelegen kosten. Deze hoger gelegen investering zal je dus wellicht ook beter willen verzekeren dan enkel en alleen door middel van een WA-verzekering. Dat is mogelijk door te kiezen voor één van de twee uitgebreidere opties:

  1. De WA+ beperkt casco brommobielverzekering;
  2. De WA+ volledige casco brommobielverzekering;

Voor de eerst genoemde geldt dat ze boven op de gewone WA-dekking nog twee aanvullende dekkingen voorziet. Het betreft hier een dekking voor schade veroorzaakt door een brand of explosie evenals schade welke is voortgevloeid uit bijvoorbeeld een diefstal van je brommobiel. Voor heel wat verzekeringnemers is deze optie de meest logische keuze. Dit niet in het minst omdat ze ook op vlak van verzekeringspremie de kerk goed in het midden weet te houden.

Wanneer kies je voor de allrisk brommobielverzekeringen?

De meest complete van alle brommobielverzekeringen op de markt is natuurlijk de allrisk. Voor deze verzekering geldt dat ze beschikt over de meest optimale dekkingen omdat ze ook de zelf veroorzaakte schade door de verzekeringnemer dekt. Je moet alleen in het achterhoofd houden dat dit (logischerwijs) uitsluitend geldt voor de schadegevallen die niet moedwillig zijn veroorzaakt. Dit is echter iets wat wellicht eigenlijk niet hoeft te worden aangegeven. In ieder geval, heb je een echt dure brommobiel aangekocht en ben je van plan om daar toch vrij frequent mee te gaan rijden? Dan zal de keuze voor de allriskverzekering voor brommobielen in de praktijk al vrij snel zijn gemaakt.

Hoe kies je de voor jou beste brommobielverzekering?

Los van de mogelijke aanvullende verzekeringen is het dus zo dat er op de markt reeds drie verschillende soorten standaard brommobielverzekeringen zijn terug te vinden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat heel wat mensen zich toch enigszins de vraag stellen welke van deze verschillende verzekeringen voor hen nu precies het interessantst zijn. Wat dit betreft zijn er een aantal vragen die je aan jezelf moet stellen. Deze vragen hebben concreet betrekking tot:

  1. De waarde waar jouw brommobiel over beschikt;
  2. Het budget dat je te besteden hebt voor je brommobielverzekering;
  3. Het aantal kilometers die je met je brommobiel gaat afleggen; 

Voor heel wat mensen geldt dat ze de grootst mogelijke moeite ondervinden met het vinden van de voor hun situatie beste brommobielverzekering. Wanneer dat ook geldt voor jou is het altijd de moeite waard om even een vergelijking uit te gaan voeren. Op deze manier zal je niet alleen direct een overzicht krijgen van de beste brommobielverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden, daarnaast zal je ook meteen dat ene exemplaar kunnen vinden met de laagste verzekeringspremie. Het uitvoeren van een vergelijking loont dan ook eigenlijk altijd meer dan de moeite. 

Meer informatie nodig? klik hier!