Seniorplein
Image default
Beauty en verzorging

Beter tanden poetsen doe je zo

Er bestaan nog heel wat misverstanden rond het poetsen van tanden. En sommige mensen doen dit helemaal verkeerd. Daarom hebben wij een aantal tips samengevat die een goede mondhygiene en een gezond gebit promoten.

Poets de 3 B’s

Sommige mensen vergeten onbewust enkele plekjes. Zorg er dus voor dat je de 3B’s poetst: boven-, binnen- en buitenkant van je tanden en kiezen. Enkel zo wordt je gebit perfect schoon.

Poets 2x per dag

Verder is de frequentie belangrijk voor een goede tandhygiene. Het NTVT raadt aan om minstens twee keer per dag je tanden te poetsen; ’s ochtends en ’s avonds. Indien gewenst, mag je ook nog een derde keer poetsen (bv. wanneer je net iets met look hebt gegeten en een frisse adem wil). Probeer hier een gewoonte van te maken of stel een reminder in zodat je dit niet vergeet.

Gebruik een elektrische tandenborstels 

Met een elektrische tandenborstel zal je veel meer tandplak verwijderen dan wanneer je manueel poetst. Dat komt omdat de haartjes sneller bewegen door de trillingen. In dat opzicht is een sonische tandenborstel nog beter dan eentje met een roterende borstel. Die produceert tot duizend poetsbewegingen per minuut. Bovendien is sonisch poetsen net iets stiller.

Poets minstens twee minuten

Ook de tijd die je poetst speelt een rol. Enkele seconden over je gebit gaan is niet voldoende. Onderzoekers hebben namelijk bewezen dat je minstens twee minuten tijd nodig hebt om je tanden grondig te poetsen. Haast en spoed zijn zelden goed, ook op het vlak van mondhygiene.

Druk niet te hard

Je hoeft niet hard te schrobben om alle tandplak te verwijderen. De bewegingen van de haartjes zijn voldoende. Te hard drukken kan zelfs nadelig zijn en bloedend tandvlees veroorzaken. Dat wil je liever niet. 

Gebruik tandpasta met fluoride

Tandpaste met fluoride beschermt je tanden tegen zuur en bacterien. In principe hoef je zelfs niet na te spoelen. Er mag gerust wat tandpasta in je mond blijven. Simpelweg het schuim uitspuwen is voldoende. 

Flos regelmatig

Met een tandenborstel is het moeilijk om de kleine ruimte tussen tanden en kiezen te bereiken. Gebruik daarom eenmaal per dag een flosdraad. In sommige gevallen kan je ook een tandenstoker gebruiken.