Seniorplein
Image default
Dieren

Na je 65e een nieuwe hond? Hier let je op

Het lijkt niet alleen leuk, het is ook ontzettend leuk om een nieuwe hond te nemen! Alleen, wanneer de jaren beginnen te tellen, en je eenmaal de 65 bent gepasseerd, zul je toch met bepaalde aandachtspunten rekening moeten houden bij het uitzoeken van een nieuwe hond. 

Het laatste wat je wilt als je een nieuwe hond neemt is dat het niet werkt tussen jou en de hond. Hij trekt bijvoorbeeld te hard, is niet leuk met andere honden, of heeft veel meer beweging nodig dan je hem bieden kunt. Een mismatch is iets wat echt voorkomen moet worden, daarom is het verstandig om goed naar de toekomst te kijken. Gemiddeld bereiken honden een leeftijd tussen de 10 en 15 jaar, wat afhankelijk is van het ras en de grootte van de hond. Grote honden worden gemiddeld minder oud dan kleine honden, wat ook geldt voor rashonden – zij worden ook meestal minder oud dan een kruising. 

Nieuwe hond kiezen als senior? Hier let je op

Als senior is het verstandig om alvast rekening met de toekomst te houden, want wie zegt dat je nog even mobiel bent over 10 dan nu het geval is? Daarnaast is het niet handig om een sterke hond te nemen die hard trekt. Het gevaar om te vallen ligt op de loer, zeker wanneer de hond ineens abrupte trekbewegingen maakt. 

Wellicht verhuis je op den duur naar een kleinere (aanleun)woning, grote honden worden hier meestal niet gelukkiger van. Zij hebben ruimte nodig. Als senior is het dus verstandig om een kleine, tot middelgrote hond te nemen. 

Het nemen van een pup is eigenlijk af te raden wanneer je zelf al op leeftijd bent. Zij vragen bijzonder veel aandacht en training. Je kunt zeker 1,5 jaar training en extra aandacht uittrekken voor een pup. Het is aan te raden om een hond uit het asiel te halen, het is dankbaar en de hond is al wat ouder. 

Welk type hond kies je als senior? 

In het asiel kennen de medewerkers niet altijd de achtergrond van iedere hond en worden er wel eens misdiagnoses gesteld, houd hier rekening mee. Er zijn ook specifieke asielhonden in Nederland die uit het buitenland afkomstig zijn, vaak voormalige zwerfhonden. Meestal zijn dit ontzettend lieve honden, die echter vrijwel nooit raszuiver zijn. In Nederland krijgen zij een medische behandeling, ze worden pas aangeboden zodra ze geschikt bevonden zijn voor een nieuwe baas. 

Voeding voor de hond

Welk voer geef je jouw nieuwe hond? De keuze is zeer persoonlijk. Meestal geniet vers voer voor honden de voorkeur, dit komt niet alleen de lichamelijke verwerking ten goede, maar de hond zal ook minder snel te dik worden (wat bij brokken sneller gebeurt). 

Naast vers voer is het belangrijk om de hond tenminste om de dag een kauwstaaf aan te bieden voor de natuurlijke tandverzorging.