Seniorplein
Image default
Hobby en vrije tijd

Bruto of netto winnen bij de loterij

Velen van ons fantaseren er natuurlijk regelmatig over, ‘wat zou ik allemaal doen wanneer ik een groot bedrag win bij de loterij’. Het lijkt iedereen natuurlijk waanzinnig om zo’n groot bedrag te winnen, deze fantasie is dan ook vaak hetgeen wat mensen motiveert om mee te gaan spelen. Ondanks dat je weet dat de winkans loterijen eigenlijk maar heel klein zijn. Stel je voor dat het toch lukt, dat jij de gelukkige bent. Dan kan jij de gelukkige winnaar zijn van het bedrag van één miljoen euro. Stel je voor dat je dit bedrag op je rekening gestort krijgt.

 

Helaas is dit vaak niet het bedrag wat je daadwerkelijk gestort krijgt. Over het algemeen is het gewonnen bedrag een bruto bedrag. Wanneer jij een mooi bedrag wint komt namelijk eerst de belastingdienst nog even bij je aankloppen. Het is alleen bij de Staatsloterij zo dat je geen belasting hoeft af te dragen. Van alle andere loterijen wordt het gewonnen bedrag helaas wel belast. Wanneer je een riant bedrag wint door het meespelen met een loterij zijn er twee manieren waarop er belasting getrokken zal worden. Je hebt allereerst de kansspelbelasting van 29% over het totaal gewonnen bedrag. Daarnaast heb je ook nog jaarlijks de vermogensrendementsheffing die je verschuldigd bent van 1,2% over je totale bezit. Hieronder zullen we precies uitleggen wat dat in de realiteit voor je zal betekenen.

 

Winnen bij de Staatsloterij

 

Wanneer je één miljoen wint bij de staatsloterij is er dus geen kansspelbelasting wat er betaald dient te worden. Je krijgt dus daadwerkelijk het bedrag van één miljoen euro op je rekening gestort. Je hebt echter wel de jaarlijkse heffing van 1,2% die je dient te betalen aan belasting. Dit betekent het eerste jaar dus dat je € 21.000,- dient af te dragen.

 

Winnen bij de Eurojackpot

 

Wanneer je één miljoen wint bij de Eurojackpot zul je dus meer geld moeten afdragen. Je dient 29% af te dragen, wat neerkomt op een bedrag van € 290.000. Over het overgebleven bedrag dien je ook nog de heffing van 1,2% te betalen.

 

Voor meer info :