Seniorplein
Image default
Tweewielers

Wat moet je weten over een bromfietsverzekering afsluiten?

Heb je net voor de eerste keer een eigen bromfiets gekocht? Fantastisch! Meteen na de aankoop zijn er echter een aantal zaken waar je nog aandacht aan zal willen besteden. Het gaat hierbij onder meer om het afsluiten van de zogenaamde bromfietsverzekering. Niet alleen in Nederland, maar bij uitbreiding in de hele Europese Unie is het zo dat elk gemotoriseerd voertuig verplicht moet worden verzekerd. Dit dient minstens te gebeuren door middel van de zogenaamde WA-verzekering. Echter bestaan er ook nog wat meer uitgebreide verzekeringen die eveneens het overwegen waard zouden kunnen zijn. In ieder geval, sta jij ook op het punt om een verzekering voor je bromfiets af te sluiten? Dan moet je zeker even de onderstaande informatie doornemen!

Wanneer is de bromfietsverzekering afsluiten verplicht?

Voor de bromfiets geldt dat ze net als bijvoorbeeld een scooter, een motor en een auto behoort tot de groep van de gemotoriseerde voertuigen. Dat betekent dat je wettelijk verplicht bent om minstens een WA-verzekering af te sluiten van zodra je het voertuig in het verkeer brengt. Met andere woorden, als jij er de openbare weg mee op wil, dan moet je bromfiets verzekerd zijn. Dit lijkt op het eerste zicht misschien wat vervelend, maar eigenlijk is dit zeer interessant. Op deze manier wordt er namelijk voor gezorgd dat elke deelnemer aan het verkeer op een bepaalde manier wel is verzekerd tegen bijvoorbeeld de financiële gevolgen van een ongeval. Dat is toch erg belangrijk. 

Hoe kan je een bromfietsverzekering afsluiten?

Vergelijkbaar met bijvoorbeeld de autoverzekering geldt ook voor de bromfietsverzekering dat je deze op verschillende manieren kan afsluiten. In eerste instantie is er zoals hierboven aangegeven de zogenaamde WA-verzekering voor bromfietsen. Dit is de voordeligste optie die op de markt is terug te vinden. Voor dit type verzekering geldt echter wel in de praktijk dat je genoegen dient te nemen met vrij beperkte dekkingen. Deze dekkingen richten zich uitsluitend op derden. 

Een verzekering voor je bromfiets afsluiten is echter ook nog mogelijk op andere manieren. Je kan er namelijk ook voor kiezen om een WA+ beperkt casco of een WA+ volledige cascoverzekering af te sluiten. In het eerste geval beschik je over een beperkt aantal dekkingen voor schade die is ontstaan aan je bromfiets. Denk hierbij aan schade als gevolg van een brand of explosie, maar ook aan diefstal. Bij de meest uitgebreide verzekering komt daar ook schade bij die je zelf (niet moedwillig) hebt veroorzaakt en die ook is ontstaan aan je eigen bromfiets. Het spreekt voor zich dat je voor deze verzekering de hoogste kosten zal betalen. Je krijgt er ook wel de meeste dekkingen voor in de plaats.

Welke bromfietsverzekering is voor jou het interessantst?

Het bestaan van deze verschillende bromfietsverzekeringen zorgt er in de praktijk voor dat het voor veel mensen een lastige opdracht wordt om het meest geschikte exemplaar te kunnen vinden. Wanneer dat ook geldt voor jou kan het interessant zijn om even de verschillende dekkingen grondig naast elkaar te zetten. Daarnaast dien je echter ook rekening te houden met zaken zoals bijvoorbeeld je rijgedrag. Hoeveel kilometers leg je namelijk af op jaarbasis? Bovendien is het eveneens zo dat je rekening zal willen houden met de aankoopprijs of de actuele waarde van de bromfiets die je wil laten verzekeren. Ook deze speelt namelijk uiteraard zeker mee in de praktijk. In ieder geval is het zeer belangrijk om niet over één nacht ijs te gaan. Hou er bovendien ook rekening mee dat je voorkeuren op bepaalde momenten kunnen veranderen. Tijdig bijvoorbeeld een nieuwe vergelijking uitvoeren voor je bromfietsverzekering is dan ook alleen maar warm aan te bevelen. 

Hoe duur is een bromfietsverzekering?

Je dient er rekening mee te houden dat de verzekeringspremie van de bromfietsverzekering op verschillende manieren wordt beïnvloed. In eerste instantie is er natuurlijk het type verzekering waarvoor je kiest. Hiermee bedoelen we dat een gewone WA-verzekering uiteraard aanzienlijk voordeliger is dan wanneer je gaat kiezen voor een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. Dat spreekt echter voor zich. Dat is echter niet alles. Daarnaast zijn er ook nog andere niet onbelangrijke factoren die van invloed kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het eigen risico dat mogelijks van toepassing zal zijn op de verzekering voor je bromfiets. 

Wat veel mensen in de praktijk ook wel eens over het hoofd durven te zien is dat ook de specificaties van hun bromfiets een niet onbelangrijke invloed kunnen hebben op de kostprijs die ze moeten betalen voor hun verzekering. Des te zwaarder de scooter is, des te hoger logischerwijs de verzekeringspremie zal komen te liggen. Dat spreekt voor zich. Breek er dus met andere woorden je hoofd niet over waarom de verzekering  van de buurman zoveel goedkoper is dan die van jou. De kans is namelijk ongelofelijk groot dat dit komt omdat zijn scooter gewoon veel minder zwaar is. 

Is het mogelijk om te besparen op je bromfietsverzekering?

Op zich zal je kunnen vaststellen dat het met de premie van de bromfietsverzekering best goed meevalt. Dit gezegd hebbende spreekt het natuurlijk voor zich dat je altijd wel even op zoek zal willen gaan naar mogelijkheden om de kostprijs van deze verzekering te drukken. Dat is zeker mogelijk. Er zijn in de praktijk zelfs meerdere tips die je op dit vlak kan benutten. Denk hierbij aan:

  1. Het uitvoeren van een vergelijking tussen de diverse bromfietsverzekeringen op de markt; 

  2. Probeer je eigen risico zo interessant mogelijk af te stellen; 

  3. Sluit geen dekkingen af voor je bromfietsverzekering die je niet nodig hebt; 

We begrijpen dat het in de praktijk best spannend is om een verzekering voor je bromfiets af te sluiten. Meer dan waarschijnlijk is het namelijk zo dat je voor de eerste keer een verzekering voor een gemotoriseerd voertuig gaat afsluiten. Het is in de praktijk echter zeer belangrijk om hier goed over na te denken. Doe je dit niet? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat je wellicht de verkeerde verzekering zal hebben afgesloten of dat je er veel te veel voor gaat betalen. Het spreekt voor zich dat je beide zaken in de praktijk zeer graag zal willen voorkomen.