Seniorplein
Image default
Gezondheid

Dit moet je weten over Levodopa bij Parkinson

Wanneer jij de ziekte van Parkinson hebt of iemand met deze ziekte helpt, heb je vast al een keertje de term Levodopa voorbij zien komen. Een dosis Levodopa bij Parkinson patiënten kan namelijk een wereld van verschil maken. Maar wat is dit geneesmiddel nou precies? In deze blog ontdek je het antwoord op deze vraag. Daarnaast leer je ook over de verschillende soorten Levodopa en wat de invloed op het ziekteverloop is door dit medicijn.

Een dopamine booster

Het belangrijkste om te weten over Levodopa, is dat het een dopamine booster is. Dopamine is een stofje dat in de hersenen wordt aangemaakt. De meeste mensen denken bij dopamine aan het feit dat dit stofje jouw gemoedstoestand vrolijker maakt. Maar het helpt ook met bewegen. En dat is nou precies waarom het zo interessant is voor Parkinson patiënten. Deze hebben namelijk last van bewegingstraagheid, maar door Levodopa wordt dit sterk verminderd. Daardoor kunnen ze soepeler bewegen.

Verschillende soorten Levodopa

Er zijn verschillende soorten Levodopa te vinden. Hierdoor is er voor elke patiënt een versie dat goed werkt. Ten eerste zijn er langzaam werkende Levodopa. Deze soort helpt het beste wanneer iemand last heeft van overbeweeglijkheid of intensieve trillingen. Ook zijn er snelwerkende Levodopa te vinden. Deze versie is juist beter wanneer iemand last heeft van spierstijfheid in de ochtend, waardoor bewegen minder moeilijk wordt.

De invloed van het ziekteverloop op Levodopa

Tot slot is het belangrijk om te weten dat Levodopa bij Parkinson een duidelijk effect heeft op het ziekteverloop. Levodopa vertraagt namelijk het verloop van de ziekte door constant dopamine aan te maken op een onnatuurlijke wijze. Daardoor kunnen patiënten wat langer van een goed leventje genieten. Het effect van Levodopa kan echter langzaam maar zeker minder zijn, doordat het lichaam went aan het geneesmiddel. Daardoor is de werking van dit middel ineens onvoorspelbaar. Houd hier dus in het achterhoofd rekening mee indien je besluit om dit hulpmiddel te gebruiken. Daardoor houd je het mentale proces van deze ziekte namelijk vele malen beter vol.