Seniorplein
Image default
Vakantie

Eifel, ideale bestemming voor een weekendje-weg

Een wondermooi stukje Duitse natuur ligt bijna tegen Nederland en België aan, geen wonder dat er nogal wat landgenoten een vakantiehuisje hebben in de Eifel. Het is een van de meest nabije middelgebergtes voor ons polderaars. De streek heeft een rumoerig verleden want een deel is omhoog gehoest door vulkanen. In het landschap spiegelen nog bijna ronde meertjes die aangeven waar de kraters van die vulkanen zich bevonden. Zo’n 40 miljoen jaar terug was de aarde er flink in beweging; nu is het een oase van rust.

Afwisseling troef in de Eifel

Ben je eenmaal aangekomen in de regio, dan zie je de slogan ‘Bitte ein Bit’ overal langs de weg. Die geeft aan dat de lokale brouwerij Bitburger hier het bier verstrekt. je merkt dat de landschappen elkaar snel afwisselen. De streek is in feite een samenstelling van nogal verschillende gebieden. De Nord-Eifel laat zich zien met grote stuwmeren en een woud dat berucht werd door WO II-gevechten: het Hürtgenwald. Meer oostelijk neemt het Ahrgebirge het stokje over, bekend vanwege het racecircuit Nürburgring. Hoogtemeters pak je als je de Ahr Rivier verlaat voor de Hohe Eifel. Het hoogste punt is bijna 750 m en heet Hohe Acht. Richting België is het vierde landschap, de Schnee-Eifel. Zuidelijk zie je de regio die omvergeworpen werd door lava en magma, de Vulkan-Eifel. Tot slot vind je nog de vriendelijke glooiingen van de Voreifel.

De wilde katten achterna

Het mooie is dat je als je bivakkeert in dit zalige stukje natuur, je op dagtochtjes zo van landschap kunt wisselen. Rijke hellingbossen, knipogende kratermeren, groene heuvels en zelfs wijngaarden nodigen uit om je wandelschoenen vast te strikken. Omdat je vanaf Utrecht slechts 250 km van de streek vandaan bent, leent de Duitse regio zich ook goed voor weekendjes-weg. Het blijft wel natuur ‘in beweging’. Want nog in 2021 liet een watersnoodramp hier zien hoe onstuimig de natuur er kan zijn. Natuur die geen menselijk ingrijpen heeft in het Nationalpark Eifel waar de wilde katten en reuzenuilen (oehoes) de baas zijn. Een van de mooiste wandelervaringen in dit natuurpark is de Wildnis-Trail. Deze route kun je in vier etappes doen en dan heb je 85 km afgelegd; struikel alleen niet over een wilde kat.

Niet te missen

Ben je in de Eifel? Ga dan niet terug naar huis zonder ook deze toppers te hebben gezien:

• Laacher See (kratermeer)

• Monschau (vakwerkstadje)

• Dreimühlen waterval (bij Nohn)

• Rijksburcht van Cochem

• Ordensburg Vogelsang (SS-school van het Derde Rijk)

Bijzondere reisdoelen in de Eifel

Gezonde natuur maakt kwiek en ontspant. Tussen al die natuurgebieden vallen ook leuke sights op. Zo is de rivier de Ahr een echte wijnrivier. Een rode wijn-wandelroute brengt je door de wingerd van de Eifel en laat je neerstrijken bij wijnproeverijen; hier raak je je bewust van de volle fruitsmaak die de Spätburgunder-druif aan de wijn meegeeft. Er zijn veel meer hoogtepunten, ook letterlijke. Neem nou de Geierlay hangbrug, oostelijk van Cochem. Spectaculairder worden de hangbruggen in Duitsland niet, zeker als je erop wiebelt en de bergkloof in tuurt. Het laatmiddeleeuwse kasteel Satzvey ontvangt ook veel bezoek, dat alleen maar aanwast tijdens de dagen dat er ridderspelen worden gehouden. Lees meer over het zuidelijk gelegen Moezel.