Seniorplein
Image default
Woningen

Emigreren naar Spanje checklist

Heb jij de beslissing genomen om Nederland tijdelijk of zelfs voorgoed te verlaten voor Spanje? Dan ben je zeker niet de enige, want jaarlijks nemen duizenden inwoners uit ons land dezelfde beslissing. In dit geval is het natuurlijk wel zo handig dat je precies weet waar je rekening mee moet houden en in dit blogartikel gaan we je dan ook alles vertellen. Wacht dan ook niet langer en lees snel verder voor meer informatie.

Een woning

Wil je een huis kopen aan de Costa Blanca, de Costa del Sol of één van de andere geweldige plekken in Spanje? Dan is het natuurlijk niet meer dan logisch dat je over een woning dient te beschikken voordat je daadwerkelijk naar Spanje vertrekt. In Spanje zijn er dan ook meer dan genoeg makelaars die je hierbij kunnen helpen. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je vooraf duidelijk aangeeft wat je wensen zijn en over welke financiële mogelijkheden je beschikt. Dit zal de zoektocht naar een geschikte woning aanzienlijk eenvoudiger maken. Met een huis kopen aan de Costa Blanca via Molders Meza hebben we zelf uitstekende ervaringen en dit is dan ook zeker een makelaar die we kunnen aanraden.

NIE-nummer en identiteitsbewijs 

Mocht je uiteindelijk een woning hebben gevonden is het belangrijk dat je zo spoedig als mogelijk een NIE-nummer aanvraagt. Ook wanneer je nog niet in Spanje verblijft is dit al mogelijk bij de Spaanse ambassade in Nederland. Het NIE-nummer gebruik je in Spanje namelijk voor het regelen van allerlei belangrijke zaken. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een bankrekening, maar bijvoorbeeld ook voor het afsluiten van internet- en energiecontracten. Houdt er rekening mee dat de aanvraag van een NIE-nummer behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen en begin hier dan ook ruim op tijd mee.

Ook is het natuurlijk belangrijk om over een geldig identiteitsbewijs te beschikken. Controleer voor vertrek altijd of je legitimatie nog geldig is en zorg voor een kopie.

Uitschrijven in Nederland

Wanneer je langdurig in Spanje wilt verblijven zal je je moeten uitschrijven in Nederland, tenzij je natuurlijk met dubbele kosten opgezadeld wilt zitten. Het is mogelijk om jezelf tot 5 dagen voor vertrek uit te schrijven. 

Afmelden bij de belastingdienst

Wanneer je naar Spanje vertrek zal je je af moeten melden bij de Nederlandse belastingdienst. Hiervoor is het mogelijk om contact op te nemen met de klantenservice. Ook zal je door middel van een formulier je nieuwe adres in Spanje moeten opgeven. Let op, wanneer je je niet uitschrijft in Nederland hoef je je niet uit te schrijven bij de Belastingdienst.

Zorgverzekering

Vergeet ook zeker niet om je zorgverzekering af te melden wanneer je langdurig naar Spanje vertrekt. Ook hiervoor is het mogelijk om contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Eventueel is het mogelijk om een tijdelijke zorgverzekering in Spanje af te sluiten, maar wanneer je langdurig in Spanje verblijft raden wij het aan om een collectieve verzekering af te sluiten.

Wij hopen dat je door dit blogartikel precies weet welke belangrijke zaken je allemaal moet regelen voor je emigratie naar Spanje. Mocht je nu verder nog vragen hebben raden wij je aan om contact op te nemen met de instantie in kwestie.