Seniorplein
Image default
Gezondheid

Verzekering voor fysiotherapie in Nederland

Je bent vrij om te kiezen uit een van de vele zorgverzekeraars die in Nederland actief zijn. Hieronder vallen zowel Nederlandse als internationale zorgverzekeraars, zoals:

CZ
Allianz
Zilveren Kruis
ONVZ
HEMA

Als je op zoek bent naar een specifieke behandeling of aanvullende dekking, loont het om van tevoren onderzoek te doen bij het vergelijken van verzekeraars. Sommige bieden uitgebreide plannen, terwijl andere alleen een bepaald aantal therapiesessies dekken. Als je niet zeker weet welk verzekeringsproduct voor jou geschikt is, gebruik dan een vergelijkingswebsite zoals Independer of Zorgwijzer om snel je opties te bekijken.

Spoedeisende fysiotherapie in Nederland (physical therapy Amsterdam)
Als je in Nederland herstelt van een ernstig letsel of een ziekenhuisbehandeling, kun je misschien een gedeeltelijke vergoeding krijgen voor fysiotherapiebehandeling via de basisverzekering. De dekking begint meestal vanaf de 21e sessie voor herstel van ernstige ziekten, botbreuken en littekenweefselverwondingen. Voor een volledige lijst van aandoeningen, zie hier.

In sommige gevallen kun je door het medische team dat je noodsituatie behandelt worden doorverwezen voor fysiotherapiebehandeling (SMC). Anders kun je jezelf doorverwijzen. Houd er wel rekening mee dat je een verwijsbrief nodig hebt voor vergoeding via het basisplan. Als je een aanvullende verzekering hebt, controleer dan wat je verzekering dekt en voor hoeveel sessies.

Alternatieven voor fysiotherapie in Nederland
Naast de bovengenoemde behandelingen is er in Nederland een scala aan andere diensten beschikbaar. Voordat je van een van deze diensten gebruik maakt, moet je nagaan wat wel en niet door je aanvullende ziektekostenverzekering wordt gedekt om onvoorziene kosten te voorkomen.

Osteopaten in Nederland
Een andere vorm van manuele therapie, osteopathie (osteopathie), is een relatief nieuwe behandelwijze in Nederland. Het benadert het lichaam als eenheid vanuit drie verschillende invalshoeken: het bewegingsapparaat, de organen en de schedel. De behandeling bestaat uit het herstellen van beweging door middel van zachte manuele aanpassingen.

Als je osteopathie overweegt, is het belangrijk om je huiswerk te doen voordat je een consult boekt. Serieuze behandelaars laten zich registreren bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) of het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO). Het veiligste is echter een osteopaat die geregistreerd staat bij de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF), die alleen mensen met een medische opleiding accepteert.