Seniorplein
Image default
Gezondheid

Hernia genezen zonder operatie

De hernia van de schijf wordt veroorzaakt door veroudering, slijtage of verplaatsing van de tussenwervelschijf, een soort systeem dat de impact van de beweging van het lichaam, gelegen tussen de wervels, absorbeert.  De vorming van de hernia van de discus veroorzaakt een acuut ontstekingsproces, dat over het algemeen pijn in de heupzenuw veroorzaakt, geïnitieerd in de regio van de lumbale wervelkolom, gaat door de billen en gaat naar het onderste deel van een of beide benen.

 

Hernia-symptomen

 
Het belangrijkste symptoom van de hernia van de lendenwervelschijf is ernstige pijn in het deel van het been waar de zenuwwortel is aangetast. Bij belangrijkere compressies kan er krachtverlies zijn in de aangedane spieren en pijn in de lendenstreek en de billen.

In het geval van baarmoederhalsherniatie is de pijn meestal geconcentreerd in het nekgebied. De patiënt kan nog steeds moeite hebben met het bewegen van nek en armen en zwakte en tintelingen in de armen, handen en vingers ervaren.

 

Is er een remedie voor hernia’s?

 
De juiste behandeling leidt in de meeste gevallen tot een volledige verbetering van het probleem. Slechts een klein deel van de patiënten kan na de therapie en de medische opvolging pijn ondervinden.

 

Belangrijkste behandelingen voor hernia

Niet-invasieve
In de meeste gevallen is de behandeling van de hernia niet-invasief, omdat deze wordt uitgevoerd door middel van fysiotherapie en het gebruik van geneesmiddelen zoals pijnstillers, ontstekingsremmers, spierverslappers en neuropathische pijnmedicatie.

Fysiotherapie
Fysiotherapie is meestal pijnstillend, dat wil zeggen door technieken die helpen de pijn te verlichten. Het kan ook worden aangenomen motorische fysiotherapie, met oefeningen om de wervelkolom te stabiliseren, met de conditionering en versterking van de spieren.

Endoscopie
Met lokale verdoving, sedatie en een incisie van 1 cm kan de endoscopie ook worden gebruikt als behandeling voor de hernia. In dit geval brengt de patiënt een dag in het ziekenhuis door.

Chirurgie
Alleen in zeldzamere gevallen, waarbij de patiënt geen verbetering ondervindt van medicamenten en fysiotherapie, is een operatie van de hernia geïndiceerd. De minimaal invasieve operatie heeft als doel het stukje schijf te verwijderen dat de zenuwwortel samenpersen en ontsteken. In ernstiger situaties zijn grotere ingrepen nodig, met behulp van schroeven of andere implantaten.