Seniorplein
Image default
Gezondheid

Kerst met een kersttrui

Je ziet ze steeds vaker in kerstfilms verschijnen; de christmas sweaters. Denk bijvoorbeeld aan Bridget Jones Diary. In deze welbekende comedy komt de vriend van de hoofdpersoon in een verschrikkelijk lelijke kerstmis trui binnen lopen tijdens het kerstdiner. Maar ook op straat zie je ten tijde van kerst, steeds meer kersttruien verschijnen. Iedereen lijkt er aan mee te doen en het begint steeds meer een traditie te worden. Maar waar komen die kerstmis truien nou vandaan? 

 

Als we precies 100 jaar in tijd terug gaan naar kerstdag 1919, dan treffen we een hele andere kerst aan dan tegenwoordig. In deze andere tijd, waren ook andere dingen belangrijk aan de kerst. Het belangrijkste doel van de kerst was toen de viering van de geboorte van Jezus, dus de kerk speelde een belangrijke rol. Tegenwoordig vinden de meeste mensen de gezelligheid en de familie bij elkaar het belangrijkste aan de kerst. Nederlanders zijn natuurlijk vaak aanhangers van het protestantse geloof. Dit hield in dat er sober geleefd moest worden. Daar kwam ook nog eens bij dat in 1919, net na de oorlog, de financiële situatie in Europa niet optimaal was. Een lekker kerstbuffet zat er dus niet in. 

 

Maar na de Tweede Wereldoorlog in de jaren 40 en de wederopbouw die daarbij hoorde in de jaren 50, nam de welvaart van de meeste burgers toe. Dit leidde tot sociaal culturele veranderingen, waaronder de macht van de kerk. Steeds minder mensen geloofden in het christendom. Echter stopten zij niet met het vieren van kerst, maar veranderden zij het feest. Niet langer ging het kerstfeest over Jezus, het gaat nu over gezelligheid. Hier past de kersttrui prima bij. Maar waarom ziet de kersttrui er dan zo uit? Dat komt door de groeiende populariteit onder oma’s en moeders in de jaren 50 om truien te breien voor hun kinderen. Om deze traditie over de top te trekken, ontstonden de kerst sweaters.

 

Voor meer info : https://www.uglyxmas.be/be_nl/

Gerelateerde artikelen

Mannenkliniek

Wat doet een fysiotherapeut?

Lekker losjes en zorgeloos met de Fysiotherapeut in Kampen