Seniorplein
Image default
Woning en Tuin

Coniferen snoeien in maart

Uw coniferen snoeien in maart is eigenlijk te vroeg. In maart is de kans groot dat het ’s nachts of overdag soms nog vriest. Wanneer u net uw coniferen gesnoeid heeft en het gaat buiten vriezen dan is de kans zeer groot dat de coniferen door de vorst beschadigd raken. Die beschadigingen zouden ertoe kunnen leiden dat de coniferen bruine plekken gaan vertonen. In het ergste geval kunnen de coniferen zelfs doodgaan en zult u uw coniferenhaag moeten laten verwijderen. Kortom, de maand maart is af te raden. Dat geldt echter niet wanneer het in maart al warm is. Wanneer de vooruitzichten goed zijn en de kans op (grond)vorst heel beperkt is zou u de coniferen wel in maart kunnen snoeien. Bestaat er de mogelijkheid om de coniferen later dan maart te snoeien dan is het aan te raden om in maart nog even met het snoeien te wachten en dit later uit te voeren.

In welke maand kunt u het beste uw coniferen snoeien?

Hierboven is reeds besproken dat het snoeien van uw coniferen in maart eigenlijk te vroeg is, maar in welke maand kunt u dan wel uw coniferen snoeien? Het beste is om de coniferen in zowel mei als in september te snoeien. Mei en september zijn de beste maanden om uw coniferen te snoeien omdat de zon dan niet vel is en de kans op (grond)vorst heel beperkt is.

Overige tips bij het snoeien van uw coniferen

Bij het snoeien van uw coniferen is het belangrijk om het liefst een bewolkte dag uit te kiezen. De bewolking zal ervoor zorgen dat de zonnestralen geblokkeerd worden waardoor de kans op schade aan uw coniferen na het snoeien beperkt blijft. Daarnaast is het belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Denk aan bedekkende kleding, tuinhandschoenen, het dragen van een veiligheidsbril en snoei de coniferen met een scherpe (elektrische) heggenschaar.

Bij het snoeien van uw coniferen is het belangrijk om dat stap voor stap te doen. Begin met het snoeien van de meest uitstekende takken. Dit wordt ook wel het scheren van de coniferen genoemd. Verwijder vervolgens de dikkere takken die de jongere takken in de weg zitten en snoei de coniferen taps (de onderkant van de coniferen moeten breder zijn dan de bovenkant) zodat de coniferen na het snoeien volledig van de zon kunnen profiteren.

Voor meer info : https://www.vergelijkhoveniers.nl/coniferen-snoeien/