Seniorplein
Image default
Woning en Tuin

Welk soort dak kies jij?

In dit artikel ga ik vertellen wat de meest voorkomende daken zijn voor je huis. Waarom? Omdat je een dak hooguit één en heel misschien twee keer vervangt in je leven en ik je graag wil helpen met het maken van de juiste keuze. De meest voorkomende daken zijn betonnen dakpannen, stalen dakpanplaten en een rieten dak. Natuurlijk heeft iedere categorie weer wat subcategorieën, maar die laat ik even buiten beschouwing.

Als eerst ga ik het hebben over de betonnen dakpannen. Dit is de meest voorkomende dak bekleding in Nederland. De reden hiervoor is dat het vrij makkelijk is en niet heel duur. Nu noem ik ze betonnen dakpannen, maar ook keramische dakpannen zijn ontzettend populair. Deze pannen zijn de afgelopen jaren vooruit gegaan omdat ze niet meer gevoelig zijn voor uv-straling en mos groei. 

Als tweede is er de stalen dakpan. Dit zijn platen van enkele millimeters dik en een oppervlakte die varieert. Het zijn dunne ijzeren platen die gedrukt zijn in de vorm van verschillende dakpannen. Op deze stalen dakpanplaten wordt een coating aangebracht om het ijzer te beschermen en het niet te doen laten roesten. Vaak denken mensen dat staal veel geluid maakt maar de panlatten worden zo kort op elkaar gelegd dat er bijna geen ruimte is voor trillingen.

Het laatste dak is mijn persoonlijke favoriet. Een rieten dak is een stukje kunst op je dak en het wordt met liefde gelegd door rietdekkers. Veel mensen stellen zich de vraag zoals: ‘Hoe lang gaat een rieten dak mee’? Gelukkig gaat een rieten dak tegenwoordig ongeveer 30 jaar mee. Ook is een rieten dak niet meer zo brandbaar als dat het vroeger was. Er zijn een heleboel producten die ervoor zorgen dat het dak minder brandbaar zijn. Denk hierbij aan een stalen onderconstructie of sprinklers op het dak die ervoor zorgen dat het vuur geblust wordt en zich niet verspreiden. Onderhouden rieten dak is niet veel meer werk als een ander soort dak.

Voor meer info : https://www.rietwerk.nl

Gerelateerde artikelen

Een complete uitstraling met zwart stalen huisnummers!

Koopwoning Verhuren Zwolle

De ideale woonbeleving van senioren